Manuella skogsvårdstjänster med naturhänsyn

Specialiserade på manuell avverkning, arbete med stormfälld skog och avancerad trädfällning kan vi erbjuda er avverkning i svåråtkomliga platser eller särskilt känsliga miljöer.

Manuell huggning med lönsamhet

Metoden är användbar vid avverkning av särskilt grova träd, som skördaren inte kan hantera, eller stora lövträd och tallar med grova grenar.

Vid hantering av vindfällen och avverkning av fröträd, när antalet träd är för få sett till priset för att transportera skördaren till platsen.

Vid luckhuggning där målet är att stödja naturlig föryngring, kan man med manuellhuggning noggrant selektera träd för fällning, vilket skapar utrymme för ny tillväxt utan att påverka skogens biologiska mångfald.

Vid en första gallring slipper du hugga stickvägar, och kan istället använda mindre beståndsgående skotare eller lunnare för att transportera ut virket. Eller varför inte med häst och huggarvagn. 

Den är också ett bra alternativ för tätortsnära skogsbruk, där det finns strikta miljökrav som kräver stor försiktighet vid avverkning.

Metoden används också för att bevara betesmarker, i naturvårdsavverkningar och för att hugga specialvirke på beställning av till exempel en bordstillverkare.

Letar du efter någon som kan utföra manuell avverkning?

Skogsskötsel med naturhänsyn

Skogsvård som tar hänsyn till bevarandet av biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster är avgörande för skogens långsiktiga hälsa och produktivitet.

Genom en välplanerad och långsiktig strategi kan man både bevara naturvärden och generera intäkter från skogen. Det kräver tålmodighet och medvetenhet om de komplexa sammanhangen i skogen och dess ekosystem.

Hur kan biologisk mångfald gynna skogsskötseln?

  1. Biologisk kontroll: Fåglar och andra predatorer inom den biologiska mångfalden kan hjälpa till att hålla nere populationsnivåerna av skadedjur och insekter som kan påverka skogens hälsa negativt. Ett rikare fågelliv kan hjälpa till att minska behovet av kemiska bekämpningsmedel.

  2. Betestryck: Genom att förse viltet med alternativa betesmöjligheter kan man minska risken för överbetning av unga skogsplantor. Genom att bevara naturliga betesområden kan man även gynna de djurarter som är viktiga för jakt och viltförvaltning.

  3. Pollinering: Ett varierat växt- och blomsterbestånd som kommer med biologisk mångfald kan gynna pollinatörer som bin och fjärilar. Detta kan i sin tur öka skogens frukt- och fröproduktion och stödja både skogens ekosystem och eventuellt framtida föryngring.

  4. Ekosystemstabilitet: En rik biologisk mångfald bidrar till en bättre balans i ekosystemet och kan öka dess motståndskraft mot störningar som klimatförändringar, sjukdomsutbrott och skadedjur.

  5. Förbättrad markhälsa: Vissa arter och mikroorganismer i marken kan förbättra dess struktur och näringsinnehåll. Detta kan i sin tur gynna skogens tillväxt.

Rosenstocks skog och service erbjuder skogsvårdstjänster, avancerad trädfällning och övrig skogsskötsel inom hela Skaraborg med Hjo som utgångsort. Specialisering inom manuell huggning och avancerad trädfällning.

PEFC certifierad skogsvårdsentreprenör i Skaraborg. RUT-avdrag. Godkänd för F-skatt. Utbildad inom Säkerskog, Biometria & innehar ansvarsförsäkring.

Kontakta Alex på alex@rosenstocks.se eller 076-028 07 98